tisdag 22 december 2009

Ekologiskt vs KRAV


De flesta tänker inte bojkotta julskinkan i år,trots flera fall av vanvårdade djur. En del köper ekologisk skinka istället...

jätte bra i och för sig...

men varför köper man ekologiskt?

ÄR det för att grisarna ätit ekologiskt odlat foder så är man ju helt rätt ute...

men är det för djurskyddets skull så är man ute på hal is!


Hur skiljer sig KRAV-märkt från ekologiskt?

Vad som får kallas ekologiskt är lagstadgat genom regler som EU har bestämt. KRAV-märkt grishållning är ekologisk men också något mer, där framför allt djurens välfärd står i centrum.


Skillnaderna mellan EU-ekologiskt och KRAV-märkt är kanske som störst just när det gäller grishållningen.

Ett exempel är att EU-ekologiska grisar visserligen får gå ut, men att det räcker om de vistas på en betongplatta.

De flesta slaktsvinen i Sverige får aldrig vara ute.

Det får KRAV-grisen. Den är ute året om och ska alltid kunna böka
På sommaren söker den själv föda genom att beta och böka.
När det är varmt ute kan den svalka sig i exempelvis ett gyttjebad.

Att den KRAV-godkända grisen ska äta KRAV-märkt foder gör också skillnad. KRAVs regler för produktion av foder på gården är strängare än EUs regler för ekologisk produktion. Det gäller till exempel för hur läckage av växtnäring till sjöar och vattendrag ska minimeras.

Den har fri tillgång till hö eller annat grovfoder som den kan sysselsätta sig med. Detta tillämpas sällan i konventionell slaktsvinsuppfödning.

Suggorna ska kunna bygga bo.

Den ska ha en ströbädd, det har inte alla konventionella slaktsvin.
Friskvård är viktig och rutinmässig förebyggande behandling får inte förekomma.
Sjuka djur ska omedelbart få den vård de behöver enligt lag, om så inte sker kan hela besättningen underkännas.


Krav har särskilda regler för hur slakten ska gå till.

De sträcker sig längre än lagen.
Produktionen kontrolleras varje år.

Det gäller till exempel för hur läckage av växtnäring till sjöar och vattendrag ska minimeras.
Andra exempel på skillnader är att självförsörjningsgraden på foder ska vara minst 50 procent och att nyinköpta djur ska hållas i karantän en tid för att inte smitta ned andra djur.

1 kommentar:

  1. Mkt bättre än så här blir det inte:
    http://www.unc.se/foretag/visax.php3?id=1202686

    SvaraRadera