måndag 29 augusti 2011

Och ungefär hur tänkte du nu...

Om ni letar en bok till er 4-åring så köp kanske inte just den här...
"
Det hawaiiska förlaget, Aloha Publishers, kallar boken för en ”inspirerande” berättelse om en flicka som har ”en potential som har varit dold under hennes överflödskilon”. Boken kommer ut först i oktober, men kan förbeställas på internetbokhandlar där den marknadsförs som en bok för barn mellan fyra och åtta år:
– Den här boken handlar om en 14-årig flicka som bantar och förvandlas från mycket överviktig och osäker till en normalviktig flicka som blir skolans fotbollsstjärna. Genom tid, träning och hårt arbete blir Maggie mer och mer självsäker och utvecklar en positiv självbild, skriver en nätbokhandel.
Josefin Westerberg Jacobson, lektor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet och Gävle Högskola, forskar om flickor och ätstörningar.
– Jag tycker förstås att det är fruktansvärt, säger hon om boken.
Att bokens Maggie accepteras först sedan hon gått ned i vikt, är särskilt olyckligt.
– Vi har sett att många flickor tänker på just det här sättet. Flickor som inte alls är överviktiga eller ens på gränsen till överviktiga vill bli smalare. Motivet de anger är ofta att de vill undvika att bli mobbade av kamrater, säger Josefin Westerberg Jacobson.
Hon menar att boken är ett exempel på hur vuxenvärlden präntar in ett ideal i barn från tidig ålder.
– Och väljer man som förälder att läsa den här boken med sina barn så är det klart att det har betydelse. Men jag har mycket svårt att tro att svenska föräldrar skulle göra det. Jag vill inte tro det, säger hon.

Ville skriva positivt

Barnfetma är ett ökande problem i Sverige. Men Josefin Westerberg Jacobson tycker inte att det ska tacklas genom en berättelse där sensmoralen är att smal är lika med lycklig.
– Jag tror inte att det är rätt metod. Möjligtvis skulle man kunna använda en bok för att diskutera och kritiskt granska smalhetsidealet med ungdomar i gymnasieåldern. Men annars skulle inte jag välja den metoden, säger hon.
Författaren, Paul Kramer, säger att han ville skriva en positiv berättelse om en flicka som tar sitt öde i egna händer.
– Min avsikt var att uppmuntra barn att vara nöjda med sig själva och att upptäcka nya, bättre sätt att äta och att träna, säger han till tv-kanalen ABC News.
Han är förvånad över uppståndelsen.
– Som barn fick jag lära mig att inte döma en bok utifrån omslaget. Det är det många gjort, säger Paul Kramer."
Text och bild från Aftonbladet

Vem råkar vara i Stockholm i helgen...

när Autisterna spelar, om inte jag!!
Nu gäller det bara att övertyga mitt ressällskap om deras storhet.
Det blir nog inte lätt, det pratades om schlager-fest på lördagkväll... och jag kan avslöja att det sena kvällar i det här sällskapet brukar hamna en och annan Spicegirls låt i spellistan  *hrm* det var det där med o-pretto, men någonstans får man ändå dra gräsen ;)

"Nu är det som så att vi är tillbaka.
Vi kommer se till att din höst bli lika magisk som vår fantasi.

Det kommer alltså bjudas på ljuschock, nakenchock, ljudorgier och masspsykos.

...
Vi ser till att göra en lördag i månaden till den bästa på hela året!
Som vanligt spelar vi den bästa musiken som finns och ser till att sätta er lycka i första rummet.
Vi håller på att övertala Laser-hans att ta sig in till stan och ta med sina lasrar och vi håller på att kolla om vi kan ta med oss Herman, draken in till city trots att han mår bäst i källaren på kolingsborg.

Vi bjuder på musikaliska överraskningar och eftersom vi fyller år (33!) hoppas vi på att ni tar med er kalas-kläder.

Live: Autisterna

Här kommer lite info om liveakten som jag snodde rätt av från ett e-postmeddelande jag fick:

Du kanske såg Emelie Perssons inlägg om giget på Yran på Nyheter 24?

"Men bäst av allt igår, utan tävlan var Autisterna. Sångaren Per-Olof är så underskönt charmig att jag bokstavligt talat ville kissa på mig, skrika sextrakasserier och klättra över kravallstängslet.
Han svänger på micksladden, pratar till publiken på den mest silkeslena jämtländskan och leverera felfri ljuvpop. Historierna han sjunger fram får hela min organism att själva. Vackra, underbara människa. Jag och Lisa som vi bor hos stod där och dreglade ikapp.
Jag skickade ett sms till Autisternas bokare och frågade varför han inte har invigt mig i denna värld bättre.
Han svarade att han bokar så många bra band och att vi heller inte får missa Alexis Weak på Yran. Jag svarade att jag skulle kasta Alexis till vargarna om jag fick en till låt med Autisterna."
// Nyheter 24, Emelie Persson i rapport från Storsjöyran
Vi ses snart igen, som vi har längtat!
Kram
Sverrir & Kalle"

söndag 28 augusti 2011

Vem vill bo någon annanstans?


 Vi har till och från funderat på om vi ska bo där vi bor. Och nu den senaste tiden med alla idioter som skjuter på varandra åt höger och vänster så har frågan blivit lite aktuell igen. Tjejerna börjar röra sig längre och längre ute själva och vad skulle man göra om något hände...

Men va f*n, vi bor så himla bra!
Skit i om området på andra sidan vägen har stans sämsta rykte just nu! Var kan man bo 10 minuter från skogen åt ena hållet och 10 minuter från city åt andra?
Däremot känns det som om det är dags för oss "vanliga" invånare att ta tillbaka vår stadsdel från bråkstakarna. Frågan är bara hur... ska fundra på det en stund! Återkommer :)


Om man åker 10 minuter hemifrån åt ena hållet kommer man hit.


Och åker man 10 minuter åt andra hållet kommer man, typ, hit.

Slänger in ett par bilder till bara för att...

det var så härligt att ha tjejerna med ute i skogen
idag :)


Pengatvätteri

Idag när jag hängde upp tvätten upptäckte jag att vi bedriver viss kriminell verksamhet här hemma... pengatvätt. Vem den skyldiga äro är ännu inte utrett. Skulle tro att fallet avskrivs snart
Är det med tvättpengar som med städpengar - tillfaller den som hittade dem? ;)

När man hittar rätt

Det är svårt att köpa födelsedagspresent till vuxna som har bott in sig i livet och har det mesta. Men ibland hittar man något som man tror är klockrent och då gäller det att slå till. Så även om födelsedagen inte är förrens i ....;) så slog jag till direkt idag. Nu gäller det bara att lägga det på ett ställe så jag vet var jag har det och kommer ihåg att jag köpt det när det väl blir kalas dags. Annars kanske jag hittar det fram i vår och undrar varför det ligger och gömmer sig :)

Dagens visa - Ola, Y.T.H

Livet är för kort för att vara pretto! Så om det är en låt som får dig glad och vilja sätta på dig joggingskorna och springa en mil bara för att livet är härligt, så skit i om artisten är en Idol-produkt som man "inte ska gilla"... Ola är ett sånt vitaminpiller för mig. Den här hade jag i huvudet igår kväll uppför Eklandabacken när någon hade lånat min Ipod så inga batterier fanns kvar när jag kom till starten.

What goes around comes around

"Du, Kråkan, de där lila byxorna tillsammans med tunikan i annan lila färg ser inte klokt ut tillsammans matchar inte riktigt med tunikan. Kan du tänka dig att välja något annat?"
"Nej, jag vill ha de här byxorna"
"Kan du ta en annan tröja då kanske..."
"Nope, jag vill ha det här... Och du mamma, tänk dig för nu. Det finns faktiskt barn i världen som hade varit överlyckliga om de överhuvudtaget hade ett par hela byxor och en tunika, även om de inte matchade!"
"OK, helt rätt, gå du lite omtchad idag mitt barn!"

Sååå, och där fick man äta upp den gamla slagdängan då :)