onsdag 18 juni 2008

Klimatsmart mat

Bild från SVTs hemsida

Det är inte lätt att äta klimatsmart, tyvärr. Uppdrag Granskning hade ett väldigt intressant reportage om nötkötts pproduktionens utsläpp av metan pga av kornas idissling. Det diskuterades också vilka grönsaker man ska köpa. Det är inte alltid bäst att köpa närproducerat, tyvärr. Är grönskaerna uppdrivna i ett växthus som värms upp av fossiliabränslen så är det, faktiskt, bättre att köpa hittransporterade grönsaker som växt ute.

Det är fan inte lätt att göra rätt!

Programmet går, som alla SVTs program, att se i SVT play. Tack för det!



Från SVTs hemsida, läs hela artikeln här. "En vanlig ko är lika miljöfarlig som en svensk bil, då en typisk svensk ko släpper ut 100 kilo metan per år - lika mycket växthusgas som en vanlig bil som går 1000 mil per år. Politikerna är överens om att vi måste förändra våra liv för att komma till rätta med klimathotet. Men Uppdrag gransknings enkät till riksdagspartierna visar att köttkonsumtionens miljöpåverkan inte ens diskuteras och att inte ett enda parti nämner ordet kött. Vanligt nötkött orsakar 14 kilo växthusgas för varje kilo vi köper. Baljväxter som ärtor och bönor ligger i en helt annan dimension. Morötter och potatis ett par hekto. En biff kan vara upp till 70 gånger värre för klimatet än morötter. "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar